In verband met de maatregelen rondom het coronavirus hebben ook wij onze showroom moeten sluiten tot nadere berichtgeving.
Bent u geïnteresseerd in een caravan? Bel ons gerust voor de mogelijkheden, bijvoorbeeld om te videobellen via WhatsApp.
Onze werkplaats is wel gewoon geopend. U kunt bij ons terecht of een afspraak maken voor onderhoud en reparatie.

In- en verkoop van nieuwe & jong gebruikte tourcaravans

Weinsberg, Fendt en Hobby caravans

Weinsberg, Fendt en Hobby caravans

BOVAG-beurt vanaf € 129,- (door de verzekering geaccepteerd)

Het rijbewijs

Het B rijbewijs

U mag met het B rijbewijs gewoon een caravan trekken!

Als de maximum massa (massa=gewicht) zoals op het kenteken van de caravan vermeld (maximaal gewicht=leeg gewicht + belading) niet meer is dan de ledige massa van uw auto en de toegestane maximum massa van de totale combinatie mag niet meer bedragen dan 3500 kg. Dus bedraagt de ledige massa (leeggewicht) van uw auto bijvoorbeeld 1400 kg, dan mag u een caravan trekken waarvan de maximum massa op het kenteken ook 1400 kg of lichter is.

Als uw auto in dit voorbeeld 400 kg laadvermogen heeft dan blijft u nog ruim onder de 3500 kg van de maximum massa van de totale combinatie.

De som is dan 1400kg (auto) + 400 kg (laadvermogen auto) + 1400 (maximum massa caravan) = 3200 kg Zou de maximum massa van de caravan zwaarder zijn dan de ledige massa van de auto of de maximum massa van de totale combinatie zwaarder zijn dan 3500 kg, dan heeft u het E rijbewijs achter B nodig (E achter B).

Ga voor meer informatie naar de website van het CBR

Maximum massa caravan is hoger dan ledige massa van uw auto

Dan is het nog geen enkel probleem! U kunt eenvoudig de maximum massa van de caravan terug laten brengen naar het door u gewenste gewicht (gelijk of lager dan de ledige massa van uw auto).

Hiervoor dient u een formulier van de RDW in te vullen en enkele dagen later ontvangt u het aangepaste kenteken, de kosten bedragen ongeveer € 58,–.

Ga naar de website van het RDW voor het formulier

Wat mag mijn auto trekken?

Op het kenteken van uw auto (of een aanvulblad) onder “maximum aanhanger gewicht geremd” kunt u lezen wat uw auto mag/kan trekken.

Dit noemt men ook wel maximaal trekgewicht van de auto. Wat uw auto maximaal mag trekken staat op het kentekenbewijs van uw auto of is online op te vragen via de RDW (klik hier en vul het kenteken van de trekauto in). De caravan mag in werkelijkheid (bij weging) niet zwaarder zijn dan dit gewicht.

U heeft dit overigens zelf in de hand, middels uw belading bent u in staat om hieraan te voldoen. Het maximaal toegestaan gewicht van de caravan (op papier) is dus niet van belang in relatie tot uw auto. U mag dus best met een auto die maximaal 1200 kg mag trekken op het kentekenbewijs een caravan trekken die op papier 1350 kg mag wegen, als bij weging in werkelijkheid het gewicht maar niet meer is dan 1200 kg.

Let op! Hetgeen uw auto mag trekken staat los van de wettelijke regels omtrent het rijbewijs B (E). Het kan dus best zo zijn dat uw auto de caravan mag trekken, maar dat u nog steeds een BE rijbewijs nodig heeft.

Tip 1: U bepaalt zelf hoeveel u in uw caravan laad om op- of onder het maximaal trekgewicht van de auto te blijven

Tip 2: Komt uw caravan beladen boven het maximaal trekgewicht uit, dan heeft u meestal nog ruim voldoende laadvermogen in de auto over, leg bijvoorbeeld de tent(stokken) in de auto dit scheelt al gauw 40- tot 50 kg!

Tip 3: Gaat u rijden met een caravan en wilt u vooraf weten hoe de prestaties van uw combinatie uitpakken, of bent u opzoek naar een andere auto of grotere caravan? Kijk dan op www.Caravantrekker.nl .